Dom

Naczynia ceramiczne

Naczynia ceramiczne to piękne i trwałe rozwiązanie dla Twojej kuchni.

Wykonuje się je z gliny, którą można kształtować za pomocą wielu różnych technik, a następnie wypalać w piecu w wysokich temperaturach. Powstały produkt jest gęstą, twardą substancją, która może wytrzymać ekstremalne temperatury.

I są dostępne w niemal wszystkich kolorach tęczy! Od ciepłych czerwieni, przez chłodne szarości, po jaskrawe błękity – z pewnością znajdziesz zestaw pasujący do Twojego stylu i charakteru. Serwis obiadowy ceramika może być prosty lub bogato zdobiony, a także gładki.

Często spotykana jest zastawa ceramiczna biała. Wynika to z tego, że kolor ten łatwo pasuje do wnętrza i dodaje mu lekkości. Biała ceramika jest również łatwa w utrzymaniu czystości. Zestawy białej ceramiki często są ozdobione delikatnymi wzorami lub kwiatowymi motywami, które dodają uroku i elegancji.

Naczynia ceramiczne są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Wystarczy przemyć je ciepłą wodą i płynem, a następnie osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Jeśli masz taką możliwość, to koniecznie postaw na mycie w zmywarce – jest to jeszcze łatwiejsze i wygodniejsze!

Możesz również wybrać pomiędzy ceramiką szkliwioną i nieszkliwioną. Ceramika szkliwiona ma warstwę przezroczystego lub kolorowego szkła nakładanego na powierzchnię podczas procesu wypalania. Naczynia te są bardziej odporne na plamy i zarysowania niż ceramika nieszkliwiona, ale mogą z czasem blaknąć pod wpływem działania promieni słonecznych lub źródeł ciepła, takich jak kuchenka czy zmywarka.

Ceramika nieszkliwiona nie jest pokryta żadną błyszczącą powłoką, a jej naturalna matowa powierzchnia eksponuje unikalne wzory oraz absorbuje oleje z potraw, takich jak ser czy masło. Jeśli wolisz taką estetykę od błyszczących wykończeń, nieszkliwione naczynia ceramiczne są dla Ciebie doskonałym wyborem.