Whisky Jack Daniels

Jack Daniels to amerykańska klasyka jeden z najbardziej rozpoznawalnych i najchętniej wybieranych alkoholi. Bursztynowy trunek uwielbiany przez wszystkich jest już z nami od ponad 150 lat. Jego początki sięgają 1866 roku, kiedy to Jasper Newton Daniel, zwany Jackiem, wyprodukował pierwszą butelkę. Miejscem narodzin Jacka Danielsa, od dekad pozostaje destylarnia w miasteczku Lynchburg. Twórca pierwszej butelki nadał swojej whisky wybitnie oryginalny smak, decydując się na specyficzny sposób jej wyrobu. Od samego początku receptura i cały proces oparte były na czasochłonnej ale i bardzo przemyślanej metodzie. Pierwszym krokiem jest pionowa destylacja, a następnym filtracja w której tkwi cały sekret niezwykłego smaku. Drzewo z klonu cukrowego palone jest na miejscu. Ogień, wzniecany przy pomocy gotowej już whisky Jack Daniels, zamienia drewno w węgiel. Następne kadzie, wypełnione węglem z cukrowego klonu, filtrują alkohol. Proces ten trwa zazwyczaj do 10 dni. I to właśnie ten proces nadaje trunkowi łagodnego charakteru, ale i niepowtarzalnego smaku. Beczki z białego dębu są miejscem leżakowanie mikstury przez następne 4 do 5 lat. Czas ten pozwala na osiągnięcie uwielbianego, mocnego i wyrazistego smaku. Proces produkcji whisky Jack Daniels pozostaje niezmieniony od dekad. Tradycyjna receptura od swoich początków była idealnie zbilansowana i zapewniała potrzeby smakoszy. Whisky produkowana z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Słodycz kukurydzy równoważy żyto, które w dodatku dodaje smakowej pikanterii. Bazą amerykańskiego trunku jest woda wapienna z jaskini Cave Spring Hallow, położonej w pobliżu destylarni whisky. Aromat whisky jest karmelowo-waniliowy, smak słodki z wyczuwalna nuta dymu drewna. Jack Daniels świetnie nadaje się do spożywania solo podany z kostkami lodu jak również idealnie sprawdza się klasyczne połączenie whisky z colą. Jack Daniels sprawdzi się jako prezent na każdą okazję. Warto nim obdarować również siebie samego. Dobrze znana Amerykańska Tennessee whisky może stać się miłym kompanem. Nic dziwnego, że cieszy się taką popularnością. Jej klasyczny smak towarzyszy nam od pokoleń i pozostaje równie doskonały i dopracowany, co 150 lat temu.